Verslagen

30-7-2022

Normaal gesproken worden er bij de jaarlijkse ALV de verschillende bokalen en/of erepenningen uitgereikt. De ALV was dit jaar digitaal daarom zijn de winnaars en/of ontvangers bij de Kampioensclubmatch in het zonnetje gezet door onze voorzitter, Geert Ottens.


Foto links: Veldwerkbokaal 2021: Hit Do v. ’t Patriez’n Laand van Sonja de Ruiter, 9 pnt.
Foto rechts: Martien Petersbokaal 2021: Xenia vh Meekenesch van Maria Nieuwenhuis, 12 pnt.


Foto links Winnaar jeugdbokaal 2021: Seefest Cosmos van R. Mentink, 47 pnt.
Foto rechts: Erepenning, 25 jaar lid van de NGMV: Jenny ’t Hoen


MAP Rha 2021,  vrijdag 8 oktober 2021:

De MAP heeft plaatsgevonden  op de prachtige terreinen rondom en op de forellenvijvers in Rha.
Helaas was het aan de IJssel tot ruim na de middag mistig en met vooral in de vroege ochtend totaal geen wind. Na de middag brak de zon door en werd het prachtig weer.
Er hadden zich maar liefst 11 GM voorjagers ingeschreven evenals de 52 overige deelnemende staande honden.

Er werd met 55 honden gestart, 27 A en 28 B,  op de 6 proeven met dubbel apport. Mede door de windstilte moest er hard worden gewerkt op de verloren zoek proeven, wat resulteerde in helaas heel veel gemiste apporten.

Op de B2, een verloren zoek op 2 eenden op het water aan de rand van de vijver haalden 13 B en 11 A honden beide apporten binnen. De B4 proef, een verloren zoek van 2 duiven in zeer ruwe dekking bleek, tijdens en na de wedstrijd, de grote scherprechter.

7 B en maar 4 A honden haalden beide duiven binnen. De overige 44(!) honden misten 1 of beide duiven, volgens de gedelegeerde in het nawoord door windluwte, maar ook omdat er te weinig wordt getraind op zelfstandig werk.

De A1 ochtendproef moest worden aangepast ivm de dichte miste, omdat een dirigeer op een duif anders een onmogelijke opgave leek te worden.
Na 11.00 u kwamen er door een zeer lichte bries wat opklaringen. Hiermee stegen de aantallen binnengebrachte apporten. Ook op de A2 proef werd beter gescoord.

Opvallende feiten:

Bij de B5, een dubbelapport op 2 hoge kraaien werd door 6 B, maar ook door 5 A honden (deels) gemist.
Het springkonijn en fazant op B1 werd door 5 B én 5 A honden te ingewikkeld gevonden.
De spanning door het schot dichtbij de hond op de,  voor alleen B honden, B6 proef maakte dat daar helaas  4 keer een Disk viel op het 2eapport;  de duif.

Om 16.00 u konden de 3 B en 2 A diploma’s worden gedrukt, helaas voor de deelnemers maar ook voor de organisatie, helpers en keurmeesters een te matige score.
Er werd echter als vanouds gezellig in de zon afgesloten met een overheerlijk stamppotbuffet voor de vrijwilligers en keurmeesters als dank voor een intensieve dag jachthondenwerk.

De prijswinnaars;

1e  B       Thijs van Dieten met Korthaar Alex van Seijstum 524 p.
Tevens een jager voor “Beste korthaar”

2e  B       Ellis Olde Bolhaar met Cesky Toos van de Vlasroot 505 p.

3e  B       Linda Spaargaren met GM Whitney v.h. Meekenesch 498 p.
Tevens een jager voor “Beste GM”

1e A        Wilma de Graaf met langhaar Silke v.d. Westkerkseberg 442 p.

2e A        Bennie Snelder met draadhaar Justus vom Schultenort 415 p.

Met dank aan onze sponsoren voor het beschikbaar stellen van de prijzen!

Namens de MAP organisatie.
MVG, Marcel


ALV 27-08-2021

Aanwezig 13 Personen waarvan 4 bestuursleden

Bokaalwinnaars:

Jeugdbokaal
1e plaats 60 punten, Elodie (Juul) van het Zonnebeekbos van Madelon Bolderman.
2e plaats 58 punten, Eino (Baake) van het Zonnebeekbos van Jarina Kisjes

Martien Petersbokaal:
Vesta van het Meekenesch van André Nieuwenhuis


25 jaar lid van de NGMV, Linda Louwman-van der Veen


ALV 7-8-2020:
 
Bokaalwinnaars 2019:
Jeugdbokaal: Donya van ’t Gina Florashof van Kees en Ria Lukens
Veldwerkjaartrofee: Eino van het Zonnebeekbos van Jarina Kisjes
(Martien Petersbokaal is niet uitgereikt)

MAP Rha 2019 verslag GHC

Jeugd- Open Klasse veldwedstrijd Hulst 27-9-2019:

in de velden rond Hulst is in de nacht voor de wedstrijd erg veel regen gevallen. De gewassen stonden in de morgen dan ook erg nat met als gevolg dat de fazanten niet in de velden zaten. ‘s Middags was het moeilijk om wild te vinden. Helaas stonden er nog veel gewassen op het land waaronder ook nog mais.

Henk Companjen was keurmeester en heeft alle honden voldoende kans gegeven. Er deden drie GM’s mee in de jeugd en twee in de open klasse. Het was een mooie en sfeervolle dag waarbij we 8 fazanten zijn tegengekomen maar die helaas niet zijn benut, dus geen kwalificaties.

SJP Haaften 2019 VERSLAG GHC

Marian en Rini van Kuijk
ereleden NGMV  17 Augustus 2019 

Na afloop van de SJP in Haaften werden Marian en Rini van Kuijk door Johan Wilmink, voorzitter, benoemd tot ere leden van de NGMV.

Het was hun laatste proef waar ze de organisatie en inschrijving voor, en namens, de NGMV deden.
Deze benoeming hebben ze te danken aan hun jarenlange, ruim 18 jaar, inzet voor de NGMV.
Al die jaren hebben beiden vol energie zich belangeloos ingezet voor de vereniging en haar leden.
Begonnen in de redactie commissie, nog voor het digitale tijdperk, zijn ze verder gegaan met organiseren en de inschrijvingen voor de aanlegproeven, Doe-dagen, SJP en MAP proeven. Vele kilometers gereden en karren vol boodschappen voor de catering zijn door hen gehaald.
Daarnaast waren ze altijd bereid hun hulp en kennis aan te bieden waar dit nodig was of gevraagd werd.
Kortom: Waardevolle Pijlers voor een vereniging !!

Marian en Rini van harte gefeliciteerd met deze welverdiende benoeming tot ere-lid!

Doe Dag NGMV 13 juli 2019

Wat weer een overweldigende dag. Er waren voldoende inschrijvingen, we hadden zelfs één reserve en door een afmelding kon deze nog ingezet worden ook. 32 Grote Munsterlanders waren aanwezig. Vijf Keurmeesters, te weten Maria Nieuwenhuis, Siemon de Ruiter, Twan Brugman, Kees Lukens en Rini van Kuijk waren bereid deze dag te keuren en zes helpers hebben prima geholpen om van deze dag een succes te maken: Michelle de Lijster, Ad van Wingerden, Anton Thoen, Nick van Delden, Marian van Kuijk en de fotograaf van de dag, Ilse Rietberg, zij heeft er voor gezorgd dat er een prachtige fotoreportage op de NGMVsite is gekomen. Het geeft een goede sfeer van de dag weer.

De aanmeldingen liepen voorspoedig, de opening werd gedaan door de organisatie, aansluitend is een groepsfoto gemaakt. We liepen gelijk al voor op het tijdschema. Drie proeven in de morgen waar elke groep van 6, en één groep van 7, een uur per proef konden benutten. Elke groep had een ervaren voorjager als groepsleider mee om instructie te geven daar waar nodig. Na de lunch zijn er nog twee proeven van een uur gedaan en terwijl er drie honden voor de dirigeeroefening op gingen konden de certificaten geschreven worden. Tijdens de dirigeerproef heeft Linda Louwman-vd Veen uitleg gegeven van wat er op het veld gebeurde.

Tijdens de dag is er een pot met lege alarmpistool-patroontjes rondgegaan met de vraag hoe veel er in zitten. Degene die er het dichtst bij zat, Gert Rijsdijk, zat er slechts eentje naast. Er zaten er 509 in, Gert had 510 genoteerd. Gert heeft hiermee voor 2020 deelname aan de Doe Dag tijdens het jubileumweekend gewonnen.

Vóór de prijsuitreiking werden eerst de keurmeesters en helpers naar voren gehaald om uitvoerig te bedanken.

De C- en B certificaten zijn stuk voor stuk uitgedeeld. Er gingen 5 deelnemers naar huis met een C diploma en maar liefst 18 met een B diploma. De drie eerste plaatsen waren voor:

1eplaats, Matty de Putter met Koetja (Desta) van het Zonnebeekbos
2eplaats, Linda Louwman-vd Veen met Castra van het Zonnebeekbos
3eplaats, Nicoliene Oosterhof met Aira van de PolderdiekDSC 0489

De weergoden waren ons goed gezind, de organisatie kan terug kijken op een dag die goed doorstroomde. Slechts één pleister is geplakt op de neus van een deelnemer na het vallen over een drempel. Met vrolijke en lekker werkende honden, goed gemutste keurmeesters en helpers, blije gezichten en één loopse teef waar niemand last van heeft gehad kijken wij terug op een leerzame en gezellige dag op een prachtige locatie bij De Waltakke.

Volgend jaar weer! Maar dan een andere opzet. Tot dan?!?

Sonja de Ruiter
Jarina Kisjes

Verslag KCM NGMV 22 juni 2019 Lochem


Verslag ALV 2019


Bokaalwinnaars ALV:
Martien Petersbokaal, Senta vh Meekenesch van Maria Nieuwenhuis
Veldwerkjaartrofee, Senta vh Meekenesch van Maria Nieuwenhuis
Jeugdbokaal, Aira vd Polderdiek van Nicoliene Oosterhof

Jeugd Veldwedstrijd Hulst 19-4-2019:
Het was een warme zonnige dag met temperaturen ’s middags van boven de 20 graden met een Oostenwind kracht 3. Een schrale wind die het moeilijk maakte voor de jeugdhonden om het wild vast te zetten. Dit bleek wel want 6 honden hebben kunnen werken op 9 stukken wild. Twee van de honden zijn zelfs 2x onder wild geweest maar helaas zijn er geen kwalificaties gevallen deze dag.
Er deden drie jonge Grote Munsterlanders mee deze dag. Alle drie ook onder wild geweest en hebben ons ras goed vertegenwoordigd.
Jos Kugel was keurmeester, Wilma Rodenburg aspirant keurmeester. Organisatie heeft weer veel complimenten gekregen over de velden en de sfeer. Dat doet goed maar uiteraard altijd jammer als er geen kwalificatie geschreven kan worden.

Verslag aanlegproef 9 maart

2018

Verslag Aanlegproef 27-10-2018

MAP Rha 2018 verslag GHC

Jeugd Veldwedstrijd Hulst 5-10-2018:
Het was mooie dag, zelfs iets te mooi wat het weer betreft, het was op deze oktoberdag zelfs boven de 20 graden! De fazanten zaten ‘s middags niet meer in de velden maar hadden waarschijnlijk de schaduw van mais en boomgaard opgezocht.
Er zijn wel genoeg kansen geweest maar helaas niet benut.
Twee Eervolle Vermeldingen heeft keurmeester Walter Klijsen kunnen geven voor een Bracco Italiano en een Epagneul Picard.
Lovende woorden hebben we als organisatie mogen ontvangen van keermeester en deelnemers, maar ja… helaas geen kwalificaties. Deze dag deden drie GM’s mee. Twee er van konden helaas hun fazant niet benutten om tot een punt te komen.

SJP Haaften 2018 VERSLAG GHC

Verslag Kampioenschapsclubmatch 17 juni 2018

Verslag Aanlegproef 10-03-2018

2017

Verslag Aanlegproef 4 nov 2017

SJP Haaften 2017 VERSLAG GHC

Verslag Kampioenschapsclubmatch zaterdag 17 juni 2017

Verslag Aanlegproef 4 maart 2017

2016

Verslag aanlegproef 5-nov-2016

MAP Rha 2016 verslag gebruikshondencommissie

Zaterdag 9 oktober 2016 was de Continentaal II bokaal in Steenbergen, georganiseerd door de Weimaraner Vereniging. Hier worden de hoogst gekwalificeerde honden uitgenodigd die in het afgelopen veldwerkjaar een kwalificatie hebben gehaald in de Open Klasse. Dit jaar konden er door onze vereniging twee honden worden afgevaardigd: Jamie van de Stommeerpolder van Linda Spaargaren en Nestor van de Stommeerpolder van Josien van Dijk.
Zus en broer hebben ons ras goed vertegenwoordigd want beide kregen ze een tweede loop. Ook hadden ze fazanten in hun veld maar helaas konden beide deze niet omzetten tot een punt.
Aan het eind van de dag wel lovende woorden voor de twee.
Alle honden hebben deze dag wild gehad maar er viel slechts één kwalificatie door de Drentsche Patrijshond van Peter Doderer die deze prijs voor de derde keer in ontvangst mocht nemen.

img_2411 img_2429
Linda met Jamie en Josien met Nestor                             zus en broer vinden het veld toch interessanter.

verslag-kcm-26-06-2016-met-fotos

Verslag SJP Haaften, 20-8-2016

SJP Haaften 2016 VERSLAG

verslag-kcm-26-06-2016-met-fotos

Aanlegproef–Jonge hondendag 12-3-2015 Exel

Verslag Aanlegproef 12 mrt 2016

2015

Fokkersoverleg te Ermelo op 23 oktober 2015

Op 23 oktober werd het fokkersoverleg gehouden, hoewel de opkomst niet groot was, was het toch een zeer zinvolle avond met een open en heldere discussie. Het bestuur, de FBC en enkele leden waaronder fokkers waren op deze avond bij elkaar gekomen om over allerlei zaken met elkaar van gedachten te wisselen.
Mede naar aanleiding van het voorstel van Gerrit Klokman op de laatste ALV had Lida Reeskamp-Blok een Powerpoint presentatie gemaakt met de verschillende mogelijkheden om de exterieur eisen volgens ons VFR op punt 7.1 aan te passen, indien gewenst. Na alle argumenten te hebben gehoord en besproken kwam er deze avond uiteindelijk naar voren dat, indien men de regels voor de exterieur eisen zou willen aanpassen, de voorkeur uitgaat naar een `upgrading` van dit punt in plaats van de regels nog laagdrempeliger te maken. Het gaat om een fokdier waarbij voorop dient te staan het streven om de kwaliteit te behouden of zo mogelijk te verbeteren. Maar gezien het feit dat het huidige VFR nog maar 2 jaar in werking is gaat de voorkeur ernaar uit om het voorlopig zo te laten en bijv. pas na een langere periode opnieuw te bekijken of er aanpassingen gedaan moeten worden.
De vraag vanuit de GHC waarin het aantal geboren pups van het afgelopen jaar zorgen oproept, is duidelijk. Uit onderzoek blijkt dat er in de aantallen geboren tussen 2003 en 2015 een op en neerwaartse spiraal zit. Het is inderdaad afgelopen jaar 2014 minimaal geweest maar de stand voor dit jaar komt gelukkig weer wat hoger uit, met nog 2 nesten in het vooruitzicht, en ook nog enkele verwachte dekkingen.
Piet Veldt had enkele vragen omtrent de dekking en geboorte van de pups. De FBC heeft geen inzicht in de aantallen pups die al dan niet voortijdig afsterven of tijdens de geboorte overlijden. Dit wordt niet altijd doorgegeven aan de FBC voor registratie ervan. Het is dus moeilijk om hier een passende verklaring voor te geven. In het algemeen kan men stellen dat het van belang is dat een teef in een zo goed mogelijke conditie is om een nest pups groot te brengen. Dit kan o.a. bepaald worden door goede voeding en leefomstandigheden.
Het voorstel van de FBC is om aan alle fokkers die een nestje hebben gefokt een `nestmeldingsformulier` in te laten vullen over allerlei zaken die spelen rond de dekking, geboorte en het grootbrengen van de pups. Alleen door het inventariseren en registreren van deze gegevens kan men op den duur goed inzicht krijgen. De aanwezigen vinden zo`n nestmeldingsformulier een goed idee en deze zal dan ook door de FBC verstuurd worden naar de fokkers.
Johan Wilmink sluit deze zinvolle avond af onder dankzegging voor de komst !

Jachthondenproef 15-8-2015 Haaften

KNJV Haaften 2015 VERSLAG

Verslag Jubileum Kampioenschapsclubmatch op 20 juni 2015

Het is alweer even geleden maar het jubileumweekend ligt ons allemaal nog vers in het geheugen. Wat was het een mooi feest…!
Op de zaterdag stond de clubmatch gepland en doordat we dit jaar 2 keurmeesters, Dhr. Arxhoek en Dhr. Wellens, en 2 ringen hadden werd dit onderdeel vlot afgewerkt en konden we rond 13.00 uur al de beste reu en BOB feliciteren te weten Kalle van de Stommeerpolder van Hennie IJpelaar en de beste teef was Lady van de Lobberry van Eddy van den Berg. Nogmaals gefeliciteerd met dit mooie resultaat!

De presentatie van Wout Arxhoek over de bouw van de grote Münsterlander werd druk bezocht en gewaardeerd. Het fokdieren défilé van zowel reuen als teven die op de fokdierenlijst staan werd vakkundig van commentaar voorzien door Johan Wilmink.

Zoals gebruikelijk worden op de dag van de Clubmatch ook de jubilarissen in het zonnetje gezet en dit jaar waren er maar liefst 6 leden die al 25 jaar onafgebroken lid zijn van de NGMV.
Dhr. Poort, Dhr. van Dam, Dhr. J. Franssen en Mevr. E. Bartnig waren aanwezig om de felicitaties, bloemen, oorkonde en zilveren speld in ontvangst te nemen vergezeld met een persoonlijk woord van Johan Wilmink, de voorzitter. Helaas waren Dhr. Thomaes en Dhr. C. Konings niet aanwezig maar deze hebben de `versierselen` later alsnog gekregen.

Bijzonder was dat we dit jaar, in ons 40 jarig bestaan, ook 3 leden hebben die vanaf het begin jaar al lid zijn en/of mede –oprichter van de NGMV.
Mevr. Peters en Dhr. G. van Straaten hadden beide gehoor gegeven aan onze uitnodiging om het jubileum mee te vieren op zaterdag 20 juni en waren bijna de gehele dag van de partij om mee te genieten van de honden en hun eigenaren. Dhr. Heida kon niet aanwezig zijn vanwege verblijf in het buitenland.

Het was een speciaal moment toen Mevr. Peters en Dhr. van Straaten gehuldigd werden voor hun 40 jarig lidmaatschap onder applaus van de aanwezigen en de speciale dankwoorden van Johan Wilmink.

Bij de prijsuitreiking van de Clubmatch kon dit jaar de wisselbokaal, de Martien Petersbokaal, voor de Beste hond persoonlijk door Mevr. Peters worden overhandigd aan Peggy IJpelaar.
Dhr. van Straaten mocht wederom, de door hem en zijn vrouw Mia van Straaten beschikbaar gestelde wisselbokaal voor de beste jeugdhond, uitreiken en dit maal viel de eer te beurt aan Nicoliene Oosterhof.

Op uitnodiging van de NGMV was een grote Belgische (bestuurs-)delegatie van de GMVB aanwezig om het jubileum mee te vieren maar ook deel te nemen aan de clubmatch. Tevens was er een afvaardiging vanuit Duitsland de VGM, Verband Grosse Münsterlander en Landesgruppe Westfalen West. Het was voor hen ook interessant om te zien hoe de GM populatie in Nederland zich ontwikkeld heeft. We willen hen nogmaals danken voor hun komst en aanwezigheid.

Vast onderdeel op de clubmatch is ook het hindernis parcours van Arien Karman mede ondersteund door Johan. Veelal wordt hier dankbaar door de honden en eigenaren gebruik van gemaakt. Helaas viel de deelname dit jaar wat tegen, wellicht door het volle programma en terrein indeling maar niettemin danken wij hun wederom hartelijk voor hun komst en werkzaamheden.
Traditiegetrouw sluiten we elk jaar af met een BBQ en die viel dit jaar ook weer `Onwies` in de smaak.

Een feest vier je niet in je eentje en kan je niet maken in je eentje….
Er waren vele vrijwilligers nodig om alles in goede banen te leiden en de werkzaamheden te verdelen. Graag wil ik dan ook de `vrijdagavond` organisatie, de `ontbijtservice`, de Clubmatch organisatie, de BBQ grillmasters, de`zaterdagavond` organisatie en de organisatie van het jachthondenfestijn op de zondag hartelijk danken voor hun werkzaamheden. Zonder iemand tekort te doen wil ik toch Marcel Veldhuis noemen en danken voor al zijn inspanningen om het gehele jubileumfeest in goede banen te leiden door de `over-all` regie op zich te nemen.

Dank jullie wel voor dit mooie feestweekend en wie weet tot over 10 jaar……..

Aanlegproef–Jonge hondendag 7-3-2015 Exel

De Voorjaars combinatiedag NGMV is weer in een zeer prettige sfeer verlopen. Onder uiterst gunstige omstandigheden konden nieuwe en ervaren voorjagers ervaren hoe hun nieuwe aanwinst de jachtaanleg toonden op het schitterende terrein van de Fam. Klokman. Er waren 20 honden in de leeftijd van 9 t/m 15 maanden ingeschreven voor de nestkeuring. Deelnemers en fokkers kregen een uitgebreide toelichting van keurmeester Hr. Wout Arxhoek over zijn mening van de nestresultaten. 18 honden namen deel aan de aanlegproef.  In 3 proeven werd de natuurlijke jacht-aanleg van de jonge Grote Münsterlander getest. De resultaten vindt u in de RECAP lijst, onder ‘uitslagen wedstrijden’ op deze site.

Hieronder geeft  winnares Nicoline Oosterhof met Aiko vom Tieben See een verslag van haar indruk van deze dag.
Verslag aanlegproef 1-3-2015 te Exel

IMG_7581
1
e plaats: Aiko vom Tieben See van N. Oosterhof
2e plaats: Senta v.h. Meekenesch van A. Nieuwenhuis & M. Nieuwenhuis-Wolters
3e plaats: Sparko (Schico) v.h. Meekenesch van H. Schoenmaker

Keurmeesters, helpers en iedereen de hebben bijgedragen aan dit gezellige evenement willen we nogmaals graag bedanken!


2014

Hier onder het verslag van winnares Marjolein Diekhuis met Nora van ‘t Exelseveld:
Verslag aanlegproef 1 november 2014 te Exel