Rasbeschrijving

De Grote Münsterlander is een zwart witte langharige all-round jachthond. Het is een passievolle, vrolijke en dappere hond. Voor een consequente en rechtvaardige baas is de Grote münsterlander een trouwe en aanhankelijke hond, waaraan zowel als huishond en als jachthond veel plezier te beleven is.

UITERLIJK

De Grote Münsterlander is een krachtige en tegelijk elegante hond met een schofthoogte van 58 – 65 cm. (De schofthoogte is de afstand vanaf de bovenzijde van het schouderblad van de hond tot aan de grond). De hond is zwart-wit van kleur. De kleurverdeling van de vacht varieert van zwart witte platen, stippen tot zwart schimmel. De vacht is lang, glad en golvend met een bevedering aan voor, en achterpoten. Het haar aan de staart is lang en vormt een zogenaamde vlag. De hond heeft lange, hangende oren met lang haar aan de rand waardoor de oren langer lijken dan ze zijn. De rug van de hond mag niet te lang zijn. Ideaal is dat de rug van schouderblad tot staart aanzet even lang is als de schofthoogte. In die verhouding toont de Grote Münsterlander zich als een stevige “geblokte” hond.

KARAKTER

De Grote Münsterlander heeft een levendig karakter, zonder nerveus te zijn. Hij is passievol , vrolijk, schrander en dapper. Hij is beslist geen “doetje”. De Grote Münsterlander heeft een goede en uiteraard consequente baas nodig.

Als hij voldoende beweging en aandacht krijgt kan hij uitstekend als huishond gehouden worden. Doet u een beroep op de jachtkwaliteiten van de hond dan zult u versteld staan van de passie en slimheid waarmee hij wild opspoort en apporteert.

Als u de nodige tijd aan de opvoeding van de hond wilt besteden en aan de dagelijkse beweging heeft u aan de Grote Münsterlander een onvergetelijke metgezel.

JACHTEIGENSCHAPPEN

De Grote Münsterlander kan gebruikt worden voor de jacht in het bos, kreupelhout, moeras, weiland en akkers. Hij heeft een groot aanpassingsvermogen, dus scherp verstand en een uitstekende neus. Hij heeft een redelijk vlotte zoekwijze. Heeft hij het levende wild eenmaal gevonden, dan staat hij het vast voor. Dat wil zeggen dat de hond stokstijf blijft staan en met zijn neus het wild als het ware aanwijst. Ook volgt de Grote Münsterlander het spoor van aangeschoten wild vasthoudend en hij is een hartstochtelijk apporteur, zowel te land als uit het water.

HERKOMST

De Grote Münsterlander behoort samen met de Kleine Münsterlander (Heidewachtel) en de Duitse Langhaar tot de familie van langharige Duitse staande honden. De Grote Münsterlander is in 1924 officieel erkend als zelfstandig ras. Maar de geschiedenis van de Grote Münsterlander is veel langer en loopt via staande hond in de negentiende eeuw, via de drijf- en kwartelhond terug tot aan de vogelhond in de Middeleeuwen.

Brisca van de Polderdiek van Nicoliene Oosterhof

Brisca van de Polderdiek van Nicoliene Oosterhof